Odlewanie z masy lejnej w formach gipsowych.

Odlewanie w formach gipsowych z upłynnionej masy ceramicznej to najprostszy sposób, aby szybko i w dużych ilościach wykonać powtarzalne naczynia.

Przed przystąpieniem do odlewania, najważniejszą czynnością jest dokładne wymieszanie masy w wiaderku. Najłatwiej jest to wykonać elektrycznym mieszadłem do farb. Masa powinna mieć bardzo rzadką konsystencję, dlatego należy ją jak najdłużej mieszać – nawet około 10 minut. Podczas tej czynności powinniśmy uważać, aby do upłynnionej masy nie wprowadzić zbyt dużo powietrza. Dzięki odlewaniu z rzadkiej masy otrzymamy bardzo równe, bez zacieków i cienkie ścianki naczynia. ​Do czystej i osuszonej formy powoli wlewamy wąskim strumieniem upłynnioną glinę.

 

Ponieważ gips chłonie wodę z masy lejnej, na ściankach formy osiada gęsta warstwa gliny. Im dłużej trzymamy ją w formie, tym grubsze wytworzą się ścianki odlewanego naczynia. Czas trzymania masy w formie wyznaczamy doświadczalnie. Zależy to od rodzaju gipsu z jakiego wykonana jest forma, jej wielkości, kształtu oraz rodzaju masy. Zazwyczaj trwa to od 5 do 8 minut przy małych przedmiotach, aż do 1 godziny przy dużych.

 


Kiedy grubość ścianki naczynia będzie wystarczająca (np. po około 5-8 minutach przy niewielkich przedmiotach), nadmiar masy znajdującej się w formie odlewamy z powrotem do wiaderka. Formę przez jakiś czas pozostawiamy do góry nogami i pozwalamy, aby nadmiar gliny lejnej powoli ściekł. Po około 30 minutach ścianki odlewanego naczynia powinny stężeć na tyle, aby można było je wyjąć z formy.

Po wyschnięciu naczynia, mokrą gąbką lub papierem ściernym usuwamy wszelkie niedoskonałości oraz szwy powstałe po złączeniu formy. Nasza praca gotowa jest do pierwszego wypału. Jeżeli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat odlewania z masy lejnej lub poszerzyć swoją wiedzę temat tworzenia ceramiki - zapraszamy na warsztaty organizowane przez Szkołę Ceramiki. Udanego odlewania!

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię